Halloweenowe paluszki wiedźmy

Halloweenowa noc jest tylko raz w roku. Warto zatem zaskoczyć swoich gości niecodziennymi smakołykami.

Danie: Deser

Osób: 8

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze, Orzechy

Danie: Deser

Osób: 8

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze, Orzechy


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 225 g masła Łaciate
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżeczka ekstraktu z migdałów
  • 2 i 2/3 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3/4 szklanki obranych migdałów

Przygotowanie

Krok 1

Wszystkie składniki posiekaj lub wyrób w malakserze. Z ciasta uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 30 min.



Krok 2

Nastaw piekarnik na 200°C. Ciasto wyjmij, przełóż na blat i uformuj z niego palce. Powinny być cienkie, bo urosną w piekarniku. Każdy z palców natnij w miejscach zgięć tak, by przypominały ludzkie palce. W miejsce paznokcia wciśnij migdał. Ponownie wstaw je do lodówki. Dzięki temu, nie stracą swojego kształtu podczas pieczenia.



Krok 3

Przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz przez ok. 10 min. Ostudź na kratce piekarnika. Smacznego!



Dodaj komentarz

1 opublikowane komentarze

Bożena Kujawska

Opublikowany: 2019-01-03 16:29:00

Rewelacja, wyglądają bardzo grożnie ! :)

Odpowiedz

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.