Halloweenowe paluszki wiedźmy

Halloweenowa noc jest tylko raz w roku. Warto zatem zaskoczyć swoich gości niecodziennymi smakołykami.

Danie: Deser,

Osób: 8

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze, Orzechy,

Danie: Deser,

Osób: 8

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze, Orzechy,


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 225 g masła
  • - 3/4 szklanki cukru pudru
  • - 1 jajko
  • - 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • - 1 łyżeczka ekstraktu z migdałów
  • - 2 i 2/3 szklanki mąki pszennej
  • - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • - 1/2 łyżeczki soli
  • - 3/4 szklanki obranych migdałów

Przygotowanie

Krok 1
Wszystkie składniki siekamy lub wyrabiamy w malakserze. Z ciasta formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 min.

Krok 2
Nastawiamy piekarnik na 200 stopni C. Ciasto wyjmujemy, przekładamy na blat i formujemy z niego palce. Powinny być cienkie, bo urosną w piekarniku. Każdy z palców nacinamy miejsca zgięcia tak, by przypominały ludzkie palce. W miejsce paznokcia wciskamy migdał. Ponownie wstawiamy je do lodówki. Dzięki temu, nie stracą swojego kształtu podczas pieczenia.

Krok 3
Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy przez ok. 10 min. Studzimy na kratce piekarnika.

Komentarze

0 opublikowane komentarze

Wyślij przepis

Zobacz także

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.