Zupa ogórkowa

Osób: 1

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Danie:

Osób: 1

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

składniki

  • 500 ml ogórków kiszonych razem z zalewą
  • 500 g ziemniaków
  • 1 średnia cebula
  • 1 marchewka
  • 1 seler
  • 1 korzeń pietruszki
  • 150 ml Śmietany Rolmlecz 18%
  • 1 pęczek świeżego koperku
  • 50 g masła Łaciate
  • sól
  • pieprz
  • olej słonecznikowy
  • 1,5 l wywaru warzywnego
  • 1 łyżka cukru

Przygotowanie

Krok 1

Seler, marchewkę, pietruszkę i cebulę kroimy w drobną, a ziemniaki w grubą kostkę. Cebulę i ziemniaki przesmażamy w garnku, na oleju z dodatkiem masła. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy seler, marchewkę i pietruszkę. Mieszamy i przesmażamy warzywa, a następnie zalewamy je bulionem. Gotujemy całość, aż warzywa będą miękkie.



Krok 2

Ogórki ze skórką ścieramy na tarce o grubych oczkach, przesmażamy na mocno rozgrzanym oleju na patelni i dodajemy do zupy. Dolewamy sok z ogórków, całość zagotowujemy i doprawiamy do smaku cukrem, solą oraz pieprzem. Zmniejszamy ogień do minimum.



Krok 3

Śmietanę łączymy w miseczce z kilkoma łyżkami gorącej zupy oraz odrobiną soli i przelewamy do garnka, energicznie mieszając. Dodajemy posiekany koperek. Zupę podajemy w głębokich talerzach, każdą porcję ozdabiamy kilkoma gałązkami świeżego koperku.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.