Seler, marchewkę, pietruszkę i cebulę kroimy w drobną, a ziemniaki w grubą kostkę. Cebulę i ziemniaki przesmażamy w garnku, na oleju z dodatkiem masła. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy seler, marchewkę i pietruszkę. Mieszamy i przesmażamy warzywa, a następnie zalewamy je bulionem. Gotujemy całość, aż warzywa będą miękkie.
Ogórki ze skórką ścieramy na tarce o grubych oczkach, przesmażamy na mocno rozgrzanym oleju na patelni i dodajemy do zupy. Dolewamy sok z ogórków, całość zagotowujemy i doprawiamy do smaku cukrem, solą oraz pieprzem. Zmniejszamy ogień do minimum.
Śmietanę łączymy w miseczce z kilkoma łyżkami gorącej zupy oraz odrobiną soli i przelewamy do garnka, energicznie mieszając. Dodajemy posiekany koperek. Zupę podajemy w głębokich talerzach, każdą porcję ozdabiamy kilkoma gałązkami świeżego koperku.
Dodaj komentarz