Perfekcyjny rosół wołowy

Obowiązkowy element polskiego, niedzielnego, domowego obiadu. Perfekcyjny smak i tradycja sprawiają, że nie ma sobie równych. Dość długo się gotuje – ale aromatyczny smak zdecydowanie to wynagradza!

Danie: Zupy

Osób: 8

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Gluten, Seler

Danie: Zupy

Osób: 8

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Gluten, Seler


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 300 g skrzydełek z kurczaka
  • - 500 g szpondru wołowego
  • - 3 marchewki
  • - 1 pietruszka
  • - ½ średniego pora
  • - 1 mały seler
  • - 3 cebule
  • - 2 ząbki czosnku
  • - 3 liście laurowe
  • - 4 ziarenka ziela angielskiego
  • - 2 łyżki lubczyku
  • - 2 łyżeczki soli
  • - 2 łyżeczki pieprzu

Przygotowanie

Krok 1

Mięso dokładnie myjemy, zalewamy zimną wodą tak, aby całe było przykryte. Dodajemy ½ łyżeczki soli. Całość odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie wylewamy z garnka wodę i uzupełniamy świeżą wodą (około 4 litry). Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok. 5 minut. Zbieramy łyżką szumowiny i wyrzucamy (rosół będzie klarowny). Zmniejszamy ogień i gotujemy przykryte pokrywką mięso przez ok. 2 godziny.



Krok 2

Obieramy cebulę (zostawiamy jedną warstwę skórki) i opalamy na palniku przez 10 minut lub opiekamy w piekarniku w temperaturze 200 stopni przez 10 minut.



Krok 3

Obieramy pietruszkę, marchewki, seler i czosnek. Oczyszczamy pora. Po 2 godzinach gotowania dodajemy do wywaru mięsnego warzywa, zioła i przyprawy. Gotujemy na małym ogniu przez kolejną godzinę.



Krok 4

Przed podaniem kroimy warzywa i mięso, przecedzamy bulion.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.