Obowiązkowy element polskiego, niedzielnego, domowego obiadu. Perfekcyjny smak i tradycja sprawiają, że nie ma sobie równych. Dość długo się gotuje – ale aromatyczny smak zdecydowanie to wynagradza!
Danie: Zupy
Osób: 8
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Gluten, Seler
Mięso dokładnie myjemy, zalewamy zimną wodą tak, aby całe było przykryte. Dodajemy ½ łyżeczki soli. Całość odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie wylewamy z garnka wodę i uzupełniamy świeżą wodą (około 4 litry). Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok. 5 minut. Zbieramy łyżką szumowiny i wyrzucamy (rosół będzie klarowny). Zmniejszamy ogień i gotujemy przykryte pokrywką mięso przez ok. 2 godziny.
Obieramy cebulę (zostawiamy jedną warstwę skórki) i opalamy na palniku przez 10 minut lub opiekamy w piekarniku w temperaturze 200 stopni przez 10 minut.
Obieramy pietruszkę, marchewki, seler i czosnek. Oczyszczamy pora. Po 2 godzinach gotowania dodajemy do wywaru mięsnego warzywa, zioła i przyprawy. Gotujemy na małym ogniu przez kolejną godzinę.
Przed podaniem kroimy warzywa i mięso, przecedzamy bulion.
Dodaj komentarz