Zupa owocowa z makaronem

Pięknie prezentuje się na talerzu. Przyciąga wzrok. Szybko z tego talerza również znika – taka jest pyszna. Uwielbiają ją dzieci, uwielbiają ją dorośli.

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Truskawki

Ze śmietanką

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Truskawki

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 500 g truskawek
  • - 2 jabłka
  • - 200 g borówek amerykańskich
  • - 200 g malin
  • - garść listków mięty
  • - 4 łyżki cukru
  • - ½ szklanki śmietanki Łaciatej 30%
  • - 300 g makaronu
  • - ½ łyżeczki mąki ziemniaczanej

Przygotowanie

Krok 1

Truskawki myjemy i usuwamy z nich szypułki. Borówki i maliny myjemy. Jabłka myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Makaron gotujemy al dente.



Krok 2

Owoce przekładamy do garnka (zostawiamy po kilka sztuk owoców z każdego rodzaju do ozdoby). Dodajemy sok z cytryny, połowę listków mięty i cukier. Całość zalewamy niewielką ilością wody i gotujemy ok. 15 minut na małym ogniu. Blendujemy. Zagęszczamy mąką ziemniaczaną rozrobioną w niewielkiej ilości wody.



Krok 3

Podajemy na zimno z makaronem, ozdabiamy śmietanką Łaciatą 30%, świeżymi owocami i miętą.



Wskazówki

Makaron al dente to makaron ugotowany na półtwardo.

Dodaj komentarz

1 opublikowane komentarze

Danuta Piecyk

Opublikowany: 2018-04-07 11:59:00

Już nie mogę się doczekać swoich owoców w ogródku :)

Odpowiedz

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.