Pasztet z gęsich wątróbek pod pierzynką z masła

Pasztet z gęsich wątróbek uchodzi z przysmak. Uważa się go za najbardziej wykwintne danie francuskiej kuchni. Co ciekawe, całkiem niedrogo ten rarytas można wykonać samodzielnie w domu.

Danie: Kolacja

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego

Danie: Kolacja

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki

  • 300 g gęsiej wątróbki
  • kilka suszonych grzybów
  • 1 duża cebula
  • 1 kwaśne jabłko
  • 1 szklanka mleka UHT Łaciate 3,2%
  • 1 szklanka bulionu
  • 100 g gęsiego smalcu
  • 100 g masła Łaciate
  • gałka muszkatołowa
  • pieprz
  • sól

Przygotowanie

Krok 1

Wątróbkę zalej mlekiem i odstaw na 2 godziny. Grzyby zalej niewielką ilością gorącej wody i ostaw, by się namoczyły.



Krok 2

Pokrojoną w kostkę cebulę i jabłko zeszklij na gęsim smalcu. Na patelnię dorzuć wątróbkę i smaż przez 2-3 minuty. Grzyby wraz z zalewą wlej do reszty składników i gotuj przez kolejne 2 minuty. Odstaw z ognia i przestudź.



Krok 3

Zmiksuj wszystkie składniki na gładką masę. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dodaj połowę roztopionego masło i zmiksuj wszystko jeszcze raz.



Krok 4

Gotowy pasztet przełóż do słoiczków, zostaw trochę wolnego miejsca na warstwę tłuszczu. Wstawić do lodówki na kilka godzin.



Krok 5

Schłodzony pasztet z gęsich wątróbek zalej resztką roztopionego masła i schłodź w lodówce, aż do momentu zastygnięcia tłuszczu. Smacznego!



Wskazówki

Tak przygotowany pasztet możesz długo przechowywać w lodówce.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.