Pasztet z gęsich wątróbek uchodzi z przysmak. Uważa się go za najbardziej wykwintne danie francuskiej kuchni. Co ciekawe, całkiem niedrogo ten rarytas można wykonać samodzielnie w domu.
Danie: Kolacja
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego
Wątróbkę zalej mlekiem i odstaw na 2 godziny. Grzyby zalej niewielką ilością gorącej wody i ostaw, by się namoczyły.
Pokrojoną w kostkę cebulę i jabłko zeszklij na gęsim smalcu. Na patelnię dorzuć wątróbkę i smaż przez 2-3 minuty. Grzyby wraz z zalewą wlej do reszty składników i gotuj przez kolejne 2 minuty. Odstaw z ognia i przestudź.
Zmiksuj wszystkie składniki na gładką masę. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dodaj połowę roztopionego masło i zmiksuj wszystko jeszcze raz.
Gotowy pasztet przełóż do słoiczków, zostaw trochę wolnego miejsca na warstwę tłuszczu. Wstawić do lodówki na kilka godzin.
Schłodzony pasztet z gęsich wątróbek zalej resztką roztopionego masła i schłodź w lodówce, aż do momentu zastygnięcia tłuszczu. Smacznego!
Tak przygotowany pasztet możesz długo przechowywać w lodówce.
Dodaj komentarz