Pasztet z gęsich wątróbek uchodzi z przysmak, uważanej za najbardziej wykwintną, francuskiej kuchni. Co ciekawe, całkiem niedrogo ten rarytas można wykonać samodzielnie.
Danie: Kolacja
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego
Wątróbkę zalać mlekiem i odstawić na 2 godziny. Grzyby zalać niewielką ilością gorącej wody i ostawić by namokły.
Pokrojoną w kostkę cebulę i jabłko zeszklić na gęsim smalcu, dorzucić wątróbkę i smażyć przez 2-3 minuty. Grzyby wraz z zalewą wlać do reszty składników i gotować przez kolejne 2 minuty, odstawić z ognia i przestudzić.
Zmiksować wszystkie składniki na gładką masę, doprawić solą oraz pieprzem, dodać połowę roztopionego masło i wszystko zmiksować raz jeszcze.
Gotowy pasztet nałożyć do słoiczków zostawiając trochę wolnego miejsca na warstwę tłuszczu i wstawić do lodówki na kilka godzin.
Schłodzony pasztet z gęsich wątróbek zalać roztopionym masłem i schłodzić, aż tłuszcz zastygnie. Tak przygotowany pasztet można długo przechowywać w lodówce.
Dodaj komentarz