Zupa pomidorowa na ostro

Zupa pomidorowa na ostro to danie dla sympatyków pikantnych potraw. Zupie smaku nadaje ostra papryka. Polecamy do wypróbowania.

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Fit

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Fit


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 5 pomidorów
  • - 3 jabłka
  • - 1 papryka ostra
  • - 1 łyżka masła
  • - 1 l naturalnego bulionu warzywnego
  • - 1 jajko
  • - 2 łyżki mąki
  • - 1 natka pietruszki lub koperek
  • - 1 łyżeczka soli
  • - 1 łyżeczka pieprzu

Przygotowanie

Krok 1

Pomidory dokładnie myjemy, obieramy i kroimy na mniejsze fragmenty. Jabłka myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w ćwiartki. Paprykę ostrą myjemy, kroimy i usuwamy pestki.



Krok 2

W garnku rozgrzewamy masło, po czym umieszczamy w nim pokrojone wcześniej składniki. Dusimy pod przykryciem, aż zmiękną. Przecieramy przez sito.



Krok 3

Do gotującego się bulionu dodajemy przetarte warzywa, a następnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem.



Krok 4

Jajko mieszamy z mąką. Tak powstałe ciasto wlewamy do zupy, mieszając ją przez cały czas. Gotujemy i przyozdabiamy drobno posiekaną pietruszką lub koperkiem.



Wskazówki

Aby łatwiej obrać pomidory ze skórki, należy je zalać wrzątkiem i odstawić na kilka minut.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.