Zupa pomidorowa na ostro to danie dla sympatyków pikantnych potraw. Zupie smaku nadaje ostra papryka. Polecamy do wypróbowania.
Danie: Zupy
Osób: 4
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Wegetariańskie
Fit
Pomidory dokładnie myjemy, obieramy i kroimy na mniejsze fragmenty. Jabłka myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w ćwiartki. Paprykę ostrą myjemy, kroimy i usuwamy pestki.
W garnku rozgrzewamy masło, po czym umieszczamy w nim pokrojone wcześniej składniki. Dusimy pod przykryciem, aż zmiękną. Przecieramy przez sito.
Do gotującego się bulionu dodajemy przetarte warzywa, a następnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Jajko mieszamy z mąką. Tak powstałe ciasto wlewamy do zupy, mieszając ją przez cały czas. Gotujemy i przyozdabiamy drobno posiekaną pietruszką lub koperkiem.
Aby łatwiej obrać pomidory ze skórki, należy je zalać wrzątkiem i odstawić na kilka minut.
Dodaj komentarz