Mąkę przesiać na stolnicę ,wbić jajko, wlać wodę i zagnieść ciasto. Ugniatać ,aż ciasto będzie jednolite i elastyczne ,a następnie przykryć folią na 15 minut ,aby odpoczęło.Ciasto wałkować na cienki placek,i pokroić cienko nożem lub maszynką do makaronu.Gotować w osolonej wodzie ok 5 minut, odcedzić i przelać zimną wodą.
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na maśle wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Wlać gorący bulion i gotować przez 5 minut. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Gotować około 15 minut, w między czasie dodać cukier, zioła prowansalskie, ocet balsamiczny i doprawić solą oraz pieprzem. Zupę zmiksować blenderem i gotować jeszcze przez około 5 minut, następnie przetrzeć przez sito aby pozbyć się nadmiaru pestek. Zupę podawać z makaronem i posypać natką pietruszki.
Zupę możemy także podawać z grzankami, groszkiem ptysiowym lub ryżem
Dodaj komentarz