Zupa krem ze świeżych pomidorów

Autor:

Anna Mochocka

Danie: Zupy

Osób: 3

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie

Danie: Zupy

Osób: 3

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Zupa

  • 2 kg pomidorów,
  • 2 łyżki masła,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • szklanka bulionu,
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego,
  • natka pietruszki

Makaron

  • szklanka mąki,
  • 1 jajko,
  • 1/4 szklanki ciepłej wody

Przygotowanie

Makaron

Mąkę przesiać na stolnicę ,wbić jajko, wlać wodę i zagnieść ciasto. Ugniatać ,aż ciasto będzie jednolite i elastyczne ,a następnie przykryć folią na 15 minut ,aby odpoczęło.Ciasto wałkować na cienki placek,i pokroić cienko nożem lub maszynką do makaronu.Gotować w osolonej wodzie ok 5 minut, odcedzić i przelać zimną wodą.



Zupa

Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na maśle wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Wlać gorący bulion i gotować przez 5 minut. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Gotować około 15 minut, w między czasie dodać cukier, zioła prowansalskie, ocet balsamiczny i doprawić solą oraz pieprzem. Zupę zmiksować blenderem i gotować jeszcze przez około 5 minut, następnie przetrzeć przez sito aby pozbyć się nadmiaru pestek. Zupę podawać z makaronem i posypać natką pietruszki.



Wskazówki

Zupę możemy także podawać z grzankami, groszkiem ptysiowym lub ryżem

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.