Zupa pomidorowa jest daniem, którego nie trzeba nikomu przedstawiać. Idealnie sprawdza się podczas niedzielnego obiadu. Pyszna, zdrowa i tradycyjna. Zachwyca każdego i nigdy się nie nudzi.
Danie: Zupy
Osób: 5
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Seler
Ze śmietanką
Mięso płuczemy, wkładamy do garnka z wodą i moczymy przez 20 minut. Następnie wylewamy wodę z garnka i nalewamy czystą (2 litry), lekko solimy i zagotowujemy.
Następnie dodajemy obrane, umyte i pokrojone warzywa i gotujemy przez 25 minut.
Wyjmujemy mięso z wywaru, dodajemy przecier pomidorowy, mieszamy i ponownie gotujemy, aż warzywa będą miękkie. Blendujemy.
Do zupy dodajemy śmietankę Łaciatą. Całość lekko podgrzewamy, aby śmietanka się nie zwarzyła. Doprawiamy do smaku pieprzem. Dekorujemy drobno posiekaną natką pietruszki.
Dodaj komentarz