Zupa pomidorowa

Zupa pomidorowa jest daniem, którego nie trzeba nikomu przedstawiać. Idealnie sprawdza się podczas niedzielnego obiadu. Pyszna, zdrowa i tradycyjna. Zachwyca każdego i nigdy się nie nudzi.

Danie: Zupy

Osób: 5

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Seler

Ze śmietanką

Danie: Zupy

Osób: 5

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Seler

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 1 ćwiartka kurczaka
  • - 2 litry wody
  • - 1 łyżeczka soli
  • - 3 marchewki
  • - 2 pietruszki
  • - 1 mały seler
  • - 300 g przecieru pomidorowego
  • - 1 szklanka Śmietanki Łaciatej 18%
  • - 1 łyżeczka pieprzu
  • - 1 natka pietruszki

Przygotowanie

Krok 1

Mięso płuczemy, wkładamy do garnka z wodą i moczymy przez 20 minut. Następnie wylewamy wodę z garnka i nalewamy czystą (2 litry), lekko solimy i zagotowujemy.



Krok 2

Następnie dodajemy obrane, umyte i pokrojone warzywa i gotujemy przez 25 minut.



Krok 3

Wyjmujemy mięso z wywaru, dodajemy przecier pomidorowy, mieszamy i ponownie gotujemy, aż warzywa będą miękkie. Blendujemy.



Krok 4 

Do zupy dodajemy śmietankę Łaciatą. Całość lekko podgrzewamy, aby śmietanka się nie zwarzyła. Doprawiamy do smaku pieprzem. Dekorujemy drobno posiekaną natką pietruszki.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.