Ostre panierowane nóżki z kurczaka

Pyszne, chrupiące panierowane udka z kurczaka podane z ostrym sosem sprawdzą się idealnie zarówno podczas rodzinnego obiadu, jak i na kolacji w gronie znajomych. Niezwykle proste w przygotowaniu.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 kg podudzi z kurczaka
  • 2 jajka
  • ½ szklanki bułki tartej
  • ½ szklanki mąki
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 6 łyżek oleju

Sos:

  • 1 łyżeczka chili
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 2 cebule
  • 1 słoik koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżeczki Śmietanki Łaciatej 12%
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki pieprzu

Przygotowanie

Krok 1

Mąkę mieszamy z bułką tartą i przyprawami. Udka myjemy i osuszamy, a następnie obtaczamy w jajku i panierujemy w mieszance mąki i bułki tartej. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Przekładamy na talerz.



Krok 2

Cebulę kroimy w piórka i obsmażamy na patelni po kurczaku. Dodajemy koncentrat pomidorowy, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Dusimy przez 5 minut, po czym dodajemy śmietankę Łaciatą i dusimy ponownie przez kolejne 5 minut.



Krok 3

Kurczaka podajemy na ciepło z sosem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.