Pyszne, chrupiące panierowane udka z kurczaka podane z ostrym sosem sprawdzą się idealnie zarówno podczas rodzinnego obiadu, jak i na kolacji w gronie znajomych. Niezwykle proste w przygotowaniu.
Danie: Obiad
Osób: 4
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Ze śmietanką
Mąkę mieszamy z bułką tartą i przyprawami. Udka myjemy i osuszamy, a następnie obtaczamy w jajku i panierujemy w mieszance mąki i bułki tartej. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Przekładamy na talerz.
Cebulę kroimy w piórka i obsmażamy na patelni po kurczaku. Dodajemy koncentrat pomidorowy, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Dusimy przez 5 minut, po czym dodajemy śmietankę Łaciatą i dusimy ponownie przez kolejne 5 minut.
Kurczaka podajemy na ciepło z sosem.
Dodaj komentarz