Zupa pomidorowo-grochowa, inaczej pomidorowa grochówka. Szybkie danie, a przy tym smaczne, zdrowe, pożywne, tanie i jednocześnie proste w przygotowaniu.
Danie: Zupy
Osób: 5
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Wegetariańskie
Cebulę kroimy w drobną kostkę, następnie szklimy na oleju. Do cebuli dodajemy paprykę słodką i pieprz. Dodajemy również groch, przecier pomidorowy i majeranek. Mieszamy i przekładamy do garnka.
Do garnka wlewamy bulion, następnie gotujemy przez ok. 15 minut.
Obieramy ziemniaki i kroimy je w kostkę. Marchew obieramy i kroimy w plasterki. Ziemniaki z marchewką dodajemy do zupy i gotujemy do czasu, aż warzywa będą miękkie.
Zupę podajemy na gorąco. Przyozdabiamy bazylią.
Dodaj komentarz