Zupa pomidorowo-grochowa

Zupa pomidorowo-grochowa, inaczej pomidorowa grochówka. Szybkie danie, a przy tym smaczne, zdrowe, pożywne, tanie i jednocześnie proste w przygotowaniu.

Danie: Zupy

Osób: 5

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie

Danie: Zupy

Osób: 5

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 2 l naturalnego bulionu warzywnego
  • - 200 g ziemniaków
  • - 2 marchewki
  • - 3 łyżki majeranku
  • - 1,5 szklanki grochu łuskanego
  • - 1 cebula
  • - 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • - 1 łyżeczka pieprzu
  • - 5 łyżek przecieru pomidorowego
  • - 2 łyżki oleju
  • - garść liści bazylii

Przygotowanie

Krok 1

Cebulę kroimy w drobną kostkę, następnie szklimy na oleju. Do cebuli dodajemy paprykę słodką i pieprz. Dodajemy również groch, przecier pomidorowy i majeranek. Mieszamy i przekładamy do garnka.



Krok 2

Do garnka wlewamy bulion, następnie gotujemy przez ok. 15 minut.



Krok 3

Obieramy ziemniaki i kroimy je w kostkę. Marchew obieramy i kroimy w plasterki. Ziemniaki z marchewką dodajemy do zupy i gotujemy do czasu, aż warzywa będą miękkie.



Wskazówki

Zupę podajemy na gorąco. Przyozdabiamy bazylią.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.