Zupa z dyni-krem

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Przepis konkursowy - konkurs Przepis d(y)nia

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Przepis konkursowy - konkurs Przepis d(y)nia


Ocena

4.75/5

Oceń przepis

Ocena

4.75/5

Oceń przepis

SKŁADNIKI

  • 700g dyni (waga po obraniu) u mnie hokkaido
  • 700ml gorącej wody lub bulionu (jeśli używamy bulionu pomijamy masło)
  • 2 niewielkie marchewki
  • kawałek białej część pora
  • kawałeczek selera oraz korzeń pietruszki
  • 400ml mleczka kokosowego
  • spora szczypta mielonego czosnku
  • 1 łyżka masła ŁACIATE
  • sól, szczypta pieprzu cayenne oraz 1 płaska łyżeczka curry
  • olej rzepakowy
  • natka pietruszki do dekoracji

Przygotowanie

Krok 1

Warzywa oczyścić, pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać około 3-4 łyżek oleju rzepakowego, na rozgrzany wrzucić kolejno por, marchewkę oraz pietruszkę i seler.





Krok 2

Po chwili pokrojoną w kostkę dynię. Całość dusić na małym ogniu ok.4-5 minut. Po tym czasie zalać warzywa bulionem lub gorącą wodą w ilości ok 700ml, gotować do miękkości pod przykryciem. U mnie to trwało 15 minut w szybkowarze.



Krok 3

Gdy warzywa będą już miękkie całość zblendować, dodać mleczko kokosowe i doprawić do smaku. Jeśli używaliśmy wody zamiast bulionu dodać również sporą łyżkę masła.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.