Ucierane ciasto z jabłkiem orzechami i soczysta żurawiną

Autor:

mileneczka5

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

  • 160 g (1 szklanka) mąki pszennej,
  • 4 łyzki cukru (około 50 g),
  • 2 łyzki płynnego miodu,
  • 10 łyżek oleju,
  • 4 jajka,
  • 1 Cukier wanilinowy,
  • 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia,
  • oraz,
  • 4 średnie jabłka,
  • garść żurawiny z sokiem z granatu,
  • garść orzechów włoskich,
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie

Krok 1

Jabłka obrać ze skórki, wykroić gniazda nasienne i pokroić w mała kostkę.



Krok 2

Orzechy obrać z łupiny i drobniej pokruszyć. W misce umieścić mąkę , cukry, proszek do pieczenia , jajka i miód i krótko zmiksować - do połączenia składników. Na koniec dodać żurawinę i orzechy , wymieszać.



Krok 3

Do przygotowanej formy przełożyć kawałki jabłek i zalać je przygotowanym ciastem z orzechami i żurawiną. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 40-45 minut w temperaturze 170°C. Przed podaniem ciasto oprószyć cukrem pudrem, smacznego.



Wskazówki

okragła forma o sr 24 cm.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.