Zupa z dyni na ostro

Zupa z dyni na ostro to danie z grupy pikantnych potraw. Polecane dla wielbicieli dobrze doprawionych zup. Warto ją przygotować, chociażby ze względu krótki czas wykonania i niesamowity smak.

Danie: Zupy

Osób: 3

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką

Danie: Zupy

Osób: 3

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 500 g dyni
  • - 3 ziemniaki
  • - 1 łyżeczka soli
  • - 1 łyżeczka pieprzu
  • - 1 łyżeczka papryki ostrej
  • - 1 łyżka curry
  • - 1 łyżeczka tartego chrzanu
  • - 1 szklanka Śmietanki Łaciatej 18%

Przygotowanie

Krok 1

Dynię obieramy, oczyszczamy i miąższ kroimy w kostkę, zalewamy wodą i gotujemy do momentu, aż będzie miękka.



Krok 2

Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, zalewamy wodą i gotujemy do momentu, aż będą miękkie. Następnie ziemniaki łączymy z dynią i całość blendujemy.



Krok 3

Zupę doprawiamy do smaku przyprawami oraz tartym chrzanem, następnie gotujemy przez ok. 15 minut. Dodajemy śmietankę Łaciatą zmieszaną z 4 łyżkami zupy, mieszamy i gotujemy przez 3 minuty.



Krok 4 

Zupę możemy podawać np. ze świeżym pieczywem i przyozdobić kleksem śmietanki Łaciatej.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.