Zupa z dyni na ostro to danie z grupy pikantnych potraw. Polecane dla wielbicieli dobrze doprawionych zup. Warto ją przygotować, chociażby ze względu krótki czas wykonania i niesamowity smak.
Danie: Zupy
Osób: 3
Czas: Do 30 min
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego
Ze śmietanką
Dynię obieramy, oczyszczamy i miąższ kroimy w kostkę, zalewamy wodą i gotujemy do momentu, aż będzie miękka.
Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, zalewamy wodą i gotujemy do momentu, aż będą miękkie. Następnie ziemniaki łączymy z dynią i całość blendujemy.
Zupę doprawiamy do smaku przyprawami oraz tartym chrzanem, następnie gotujemy przez ok. 15 minut. Dodajemy śmietankę Łaciatą zmieszaną z 4 łyżkami zupy, mieszamy i gotujemy przez 3 minuty.
Zupę możemy podawać np. ze świeżym pieczywem i przyozdobić kleksem śmietanki Łaciatej.
Dodaj komentarz