Danie: Deser
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Przepis konkursowy - Konkurs Śmietanka Towarzyska
Do suchej miski wlać schłodzoną śmietankę ŁACIATĄ 36% i ubić na sztywno. Do drugiej miski włożyć ser i cukier. Zmiksować dokładnie wszystko do jednolitej masy. Dodać jajka, mąkę i ekstrakt. Wszystko razem dokładnie wymieszać. A na końcu należy dodać ubitą na sztywno śmietankę ŁACIATĄ 36%. Nie należy mieszać zbyt długo aby masa się nie napowietrzyła. Odłożyć na bok.
Piekarnik nagrzać do temperatury 170 stopni C (opcja góra-dół) Dno okrągłej formy ok. 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia a boki foremki posmarować grubo masłem. Zetrzeć marchewkę na drobnych oczkach. Do jednej miski wsypać przesianą mąkę, sodę, proszek do pieczenia, sól, cynamon i gałkę muszkatołową. Do drugiej należy włożyć jajka i oba rodzaje cukru. Ubić wszystko w mikserze do połączenia się składników. Dodać olej i wymieszać do jednolitej masy. Dodać suche składniki z drugiej miski. Wymieszać wszystko razem dokładnie. Wsypać marchewkę i ekstrakt. Wymieszać, Na dno formy wyłożyć 3/4 masy ciasta marchewkowego. Za pomocą łyżki na ciasto marchewkowe nałożyć 3/4 masy serowej robiąc kleksy. Resztę ciasta marchewkowego za pomocą łyżki wyłożyć na masę serową. Na wierzch wyłożyć resztę masy serowej. Włożyć do piekarnika i piec ok. 60-70 min do ścięcia się masy serowej. Sernik wyłożyć na kratkę i odstawić do wystygnięcia na 1 godz. Po wystygnięciu sernik włożyć na 8 godz. do lodówki, a najlepiej na całą noc.
135 g ŁACIATY serek śmietankowy naturalny 250 ml śmietanki ŁACIATEJ 36% 2 łyżki cukru pudru Wszystkie składniki wymieszać za pomocą miksera na sztywny krem. Wyłożyć na dobrze wystudzony sernik. Udekorować np. orzeszkami laskowymi lub włoskimi.
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Dodaj komentarz