Żurek mocno czosnkowy

Pyszny żurek mocno czosnkowy to niezwykle smaczna zupa, która powinna jak najczęściej gościć na naszym stole. Smaczna, zdrowa, polecana na zwykły, domowy obiad, a także na ważne uroczystości.

Danie: Zupy

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten

Danie: Zupy

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 2 l wody
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 5 ziemniaków
  • 150 g boczku parzonego wędzonego
  • 3 kiełbasy śląskie
  • 1 cebula
  • 7 ząbków czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 pęczek kopru
  • 0,5 l zakwasu na żurek
  • 100 ml śmietanki UHT Łaciata 18%

Przygotowanie

Krok 1

Marchewkę razem z pietruszką obierz i pokrój na bardzo drobne kawałki. Następnie umieść warzywa w garnku z wodą i gotuj przez ok. 15 minut.



Krok 2

Kiełbasę śląską pokrój w plastry. Boczek i cebulę pokrój w kostkę, a następnie razem z kiełbasą wrzuć do zupy. Gotuj.



Krok 3

Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę, a następnie dodaj do zupy i gotuj do czasu, aż będą miękkie. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.



Krok 4 

Na koniec do zupy dodaj zakwas, śmietankę oraz przyprawy. Wymieszaj i gotuj przez 15 minut. Żurek przed podaniem udekoruj posiekanym drobno koperkiem. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.