Żurek mocno czosnkowy

Pyszny żurek mocno czosnkowy to niezwykle smaczna zupa, która powinna jak najczęściej gościć na naszym stole. Smaczna, zdrowa, polecana na zwykły, domowy obiad, a także na ważne uroczystości.

Danie: Zupy

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten

Danie: Zupy

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 2 l wody
  • - 3 marchewki
  • - 1 pietruszka
  • - 5 ziemniaków
  • - 150 g boczku parzonego wędzonego
  • - 3 kiełbasy śląskie
  • - 1 cebula
  • - 7 ząbków czosnku
  • - 1 łyżeczka soli
  • - 1 łyżeczka pieprzu
  • - 1 łyżeczka majeranku
  • - 1 pęczek kopru
  • - 0,5 l zakwasu na żurek

Przygotowanie

Krok 1

Marchewkę razem z pietruszką obieramy i kroimy na bardzo drobne kawałki. Następnie umieszczamy w garnku z wodą i gotujemy przez ok. 15 minut.



Krok 2

Kiełbasę śląską kroimy w plastry. Boczek i cebulę kroimy w kostkę, następnie razem z kiełbasą wrzucamy do zupy. Gotujemy.



Krok 3

Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, a następnie dodajemy do zupy i gotujemy do czasu, aż będą miękkie. Dodajemy również przeciśnięty przez praskę czosnek.



Krok 4 

Na koniec do zupy dodajemy zakwas oraz przyprawy, mieszamy i gotujemy przez 15 minut. Żurek dekorujemy posiekanym drobno koperkiem.



Komentarze

0 opublikowane komentarze

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.