Świąteczne śledzie z żurawiną

Autor:

Malinka78

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Fit

Danie:

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Fit


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Śledzie

  • 6 marynowanych w oleju i occie filetów śledziowych (niesolonych),
  • 100 g suszonej żurawiny,
  • 1 duża biała cebula,
  • 3 łyżki oleju rzepakowego,
  • kilka kulek ziela angielskiego,
  • 4 liście laurowe,
  • 1 łyżka miodu,
  • kilka kulek pieprzu

Przygotowanie

Krok 1

Śledzie kroję na mniejsze kawałki, tak ok 2 cm. Na patelni rozgrzewam olej, dodaję pokrojoną w piórka cebulę, miód, żurawinę, przyprawy, mieszam i smażę przez 3 -4 minuty żeby cebula lekko zmiękła. Odstawiam na kilka minut do wystygnięcia - ma być ciepłe ale nie gorące. Na dno słoika układam warstwę śledzi, zalewam ciepłym olejem z przyprawami cebulą i żurawiną, daję kolejną warstwę śledzi, zalewam znowu i tak do wykończenia składników. Śledzi nie upycham ciasno. Słoik wstawiam do lodówki, dwa razy dziennie lekko potrząsam, po dwóch dniach śledzie są gotowe. Wesołych Świąt.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.