Bułka kajzerka

Domowa bułka kajzerka z chrupiącą skórką. Świeży wypiek idealny na śniadanie lub kolacje.

Osób: 16

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie:

Osób: 16

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 6 szklanek mąki pszennej
  • 1 1/2 szklanki letniej wody
  • 40 g drożdży
  • 3 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 jajka
  • 4 łyżki masła Łaciate

Przygotowanie

Krok 1

Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy na jednolita masę. Wyrabiamy dwukrotnie kila minut, aby oddać ciepło z naszych rąk, dzięki czemu bułeczki urosną większe.



Krok 2

Cisto dzielimy na 8 części, formujemy 16 spłaszczonych kulek. Umieszczamy je na blasze wyłożonej pergaminem. Przykrywamy lnianą ściereczką i zostawiamy na 45 minut.



Krok 3

Nastawiamy piekarnik na 225 stopni C. Pieczemy 15 minut.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.