Buraczki konserwowe

Buraczki konserwowe to bardzo smaczny dodatek do dań mięsnych. Bardzo proste w przygotowaniu, a przede wszystkim domowe.

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie:

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 3 kg buraków
  • 3 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 1,5 łyżki soli

Zalewa:

  • 3 szklanki wody
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1,5 szklanki octu
  • 7 goździków,
  • 5 ziaren pieprzu
  • 7 ziaren ziela angielskiego,
  • 8 liści laurowych

Przygotowanie

Krok 1

Ugotować zalewę.



Krok 2

Buraki ugotować, obrać, zetrzeć na tarce. Cebulę i czosnek pokroić bardzo drobno i posolić(1,5 łyżki). Całość zalać zalewą i zostawić na 24 godziny.



Krok 3

Z buraków odlać sok do słoików(na barszcz). Słoiki napełnić startymi burakami, zakręcić i pasteryzować 15 minut.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.