Jarmuż to bliski kuzyn kapusty. Jest jednak od niej znacznie zdrowszy, więc warto go wprowadzić do codziennej diety. Zawiera w sobie duże ilości białka, witamin oraz błonnika. Nie musisz już wyrzucać do kosza zwiędniętych lub pożółkłych liści jarmużu - teraz możesz wykonać z nich smaczną przekąskę w formie chipsów.
Osób: 2
Czas: Do 30 min
Poziom trudności: Łatwe
Fit
Liście jarmużu umyj i osusz. Jeśli są duże i posiadają grube nerwy - wytnij je.
Do miski wrzuć liście, skropl oliwą, dodaj sól oraz ostrą i słodką paprykę. Wymieszaj wszystko dłońmi, aż do równomiernego natłuszczenia liści.
Na blaszce, na papierze do pieczenia ułóż obok siebie jarmuż.
Nagrzej piec do 120°C. Piecz jarmuż na górnej półce piekarnika przez ok. 10-15 minut. Smacznego!
Chipsy najlepiej jeść od razu. Można podać je z migdałami oraz oliwą.
Pamiętaj, aby przechowywać je w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Dodaj komentarz