Chipsy z jarmużu

Jarmuż to bliski kuzyn kapusty. Jest jednak od niej znacznie zdrowszy, więc warto go wprowadzić do codziennej diety. Zawiera w sobie duże ilości białka, witamin oraz błonnika. Nie musisz już wyrzucać do kosza zwiędniętych lub pożółkłych liści jarmużu - teraz możesz wykonać z nich smaczną przekąskę w formie chipsów.

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Fit

Danie:

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Fit


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • liście jarmużu
  • oliwa z oliwek
  • ostra papryka
  • słodka papryka
  • sól

Przygotowanie

Krok 1

Liście jarmużu umyj i osusz. Jeśli są duże i posiadają grube nerwy - wytnij je.



Krok 2

Do miski wrzuć liście, skropl oliwą, dodaj sól oraz ostrą i słodką paprykę. Wymieszaj wszystko dłońmi, aż do równomiernego natłuszczenia liści.



Krok 3

Na blaszce, na papierze do pieczenia ułóż obok siebie jarmuż.



Krok 4

Nagrzej piec do 120°C. Piecz jarmuż na górnej półce piekarnika przez ok. 10-15 minut. Smacznego!



Wskazówki

Chipsy najlepiej jeść od razu. Można podać je z migdałami oraz oliwą.

Pamiętaj, aby przechowywać je w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.