Chleb pszenno-gryczany

Chrupiące i zdrowe domowe pieczywo. Idealne na śniadanie dla całej rodziny. Alternatywa dla tradycyjnego pszennego chleba.

Osób: 10

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Danie:

Osób: 10

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 szklanki mąki gryczanej
  • 1 szklanka wody
  • 0,5 szklanki mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 10 g drożdży
  • 40 ml oleju słonecznikowego
  • 2 łyżeczki soli

Przygotowanie

Krok 1

W wysokiej misce mieszamy mąkę gryczaną, pszenną i proszek do pieczenia. Wlewamy olej oraz wodę cały czas mieszając. Drożdże rozpuszczamy w letnim mleku z dodatkiem cukru. Po całkowitym rozpuszczeniu dodajemy zaczyn do miski. Zagniatamy całość na jednolite, sprężyste ciasto i odstawiamy w ciepłe miejsce na 2 godziny.



Krok 2

Ponownie zagniatamy ciasto w celu usunięcia nadmiaru powietrza. Formujemy pożądany kształt chleba. Posypujemy wierzch mąką. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy pod przykryciem na 40 minut.



Krok 3

Rozgrzewamy piekarnik na 200 stopni C. Pieczemy 40 minut.



Dodaj komentarz

1 opublikowane komentarze

KUCHARECZKA

Opublikowany: 2018-03-19 08:36:00

Świetny przepis.

Załącznik 0

Odpowiedz

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.