Chrupiące i zdrowe domowe pieczywo. Idealne na śniadanie dla całej rodziny. Alternatywa dla tradycyjnego pszennego chleba.
Osób: 10
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten
W wysokiej misce mieszamy mąkę gryczaną, pszenną i proszek do pieczenia. Wlewamy olej oraz wodę cały czas mieszając. Drożdże rozpuszczamy w letnim mleku z dodatkiem cukru. Po całkowitym rozpuszczeniu dodajemy zaczyn do miski. Zagniatamy całość na jednolite, sprężyste ciasto i odstawiamy w ciepłe miejsce na 2 godziny.
Ponownie zagniatamy ciasto w celu usunięcia nadmiaru powietrza. Formujemy pożądany kształt chleba. Posypujemy wierzch mąką. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy pod przykryciem na 40 minut.
Rozgrzewamy piekarnik na 200 stopni C. Pieczemy 40 minut.
Dodaj komentarz
1 opublikowane komentarze
KUCHARECZKA
Opublikowany: 2018-03-19 08:36:00
Świetny przepis.