Cytrusowa pychotka bez pieczenia

Lubisz ciasta, ale musisz ograniczać cukier w swojej diecie? Ten przepis jest dla Ciebie!

Sprawdź również nasze pozostałe przepisy: placek drożdżowy bez cukru, dietetyczna karpatka, mini naleśniki bez cukru.

Osób: 6

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Danie:

Osób: 6

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Kruchy spód:

  • 150 g herbatników bez cukru
  • 50 g masła Mazurski Smak

Mus cytrusowy:

  • 200 g jogurtu typ grecki Mlekpol
  • 300 g śmietanki UHT Łaciata 30%
  • 200 ml soku z pomarańczy
  • 2 - 3 łyżki erytrolu lub ksylitolu
  • 2 łyżki żelatyny
  • skórka starta z 1 cytryny

Galaretka wiśniowa:

  • 300 g świeżych lub mrożonych wiśni
  • 2 - 3 łyżki ksylitolu lub erytrolu
  • 50 ml soku z pomarańczy

Dodatkowo:

  • Plasterki pomarańczy, limonki, pomarańczy sycylijskich

Przygotowanie

Krok 1

Przygotuj spód. Masło rozpuść w rondelku lub na niewielkiej patelni, a następnie odstaw do wystudzenia. Ciasteczka pokrusz, a następnie drobno zmiel blenderem. Rozpuszczone masło połącz z ciasteczkami. Z masy dokładnie zagnieć ciasto. Dno tortownicy o średnicy ok. 20 cm wyłóż folią spożywczą, a następnie ułóż na niej masę ciasteczkową. Dociśnij i wyrównaj powierzchnię. Wstaw do lodówki na ok. 30 minut.



Krok 2

Przygotuj galaretkę wiśniową. Wiśnie przełóż do garnuszka, posłodź erytrolem lub ksylitolem, dodaj sok z pomarańczy i zagotuj. Zblenduj na gładko i przecedź przez sitko, aby masa była gładka. Do gorącej masy dodaj żelatynę i bardzo dokładnie wymieszaj. Przelej galaretkę do naczynia o średnicy ok. 16 - 18 cm wyłożonego folią spożywczą i odstaw do wystudzenia. Następnie wstaw do lodówki, aby galaretka całkowicie stężała. Gotową galaretkę wyjmij z naczynia i oddziel od folii.



Krok 3

Przygotuj mus cytrusowy. Do garnuszka wlej sok pomarańczowy, dodaj ksylitol i skórkę z pomarańczy. Wymieszaj, a następnie zagotuj na średnim ogniu. Gorący płyn przecedź przez gęste sitko i dodaj do niego żelatynę. Dokładnie wymieszaj, aby żelatyna całkowicie się rozpuściła. Odstaw do przestudzenia na kilka minut.



Krok 4

Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno, a następnie wymieszaj delikatnie z jogurtem. Ciepłą, ale nie gorącą, galaretkę przełóż do masy śmietanowej i bardzo dokładnie wymieszaj. W masie nie powinno być grudek.



Krok 5

Na schłodzony spód przełóż połowę musu, następnie połóż krążek galaretki wiśniowej i nałóż resztę musu, wyrównując powierzchnię. Tak przygotowane ciasto ozdób plasterkami cytrusów i wstaw do lodówki na ok. 2 godziny przed podaniem. Smacznego!



Wskazówki

Jeśli używasz mrożonych wiśni rozmroź je przed gotowaniem.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.