Mini naleśniki (zdrowsza wersja)

Autor:

Kudłata

Danie: Śniadanie, Podwieczorek, Deser, Kolacja

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie

Fit

Danie: Śniadanie, Podwieczorek, Deser, Kolacja

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie

Fit


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Ciasto na naleśniki

  • 1 szklanka mleka Łaciate
  • 1 szklanka wody gazowanej
  • 2 szklanki mąki kukurydzianej
  • 3 jajka
  • 16 g ksylitolu
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
  • sezonowe owoce
  • mielony erytrol lub ksylitol

Przygotowanie

Ubicie białek

Najpierw oddzielamy białko od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę.



Przygotowanie ciasta i dekoracja

Potem robimy ciasto na naleśniki, czyli żółtka jajek, ksylitol i szczypta soli ubijamy ze sobą. Potem dodajemy mąkę, mleko, wodę i znowu miksujemy ze sobą na gładko. Na końcu dodajemy ubite białka do ciasta i delikatnie mieszamy. Jeśli ciasto jest za gęste dodajemy trochę wody i mieszamy. Smażymy naleśniki na patelni do mini naleśników z obu stron do zarumienia się. Po usmażeniu wszystkich naleśników dekorujemy je według gustu. Ja posmarowałam naleśniki dżemem, dodałam sos owocowy i świeże owoce. Przed podaniem posypałam całość zmielonym ksylitolem. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.