Osób: 8
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Drożdże wykrusz do miski i zalej mlekiem o temperaturze pokojowej. Dodaj łyżkę erytrolu, łyżkę mąki i wymieszaj. Odstaw rozczyn na 10 - 15 minut, aby drożdże podrosły.
Do osobnej miski wbij całe jajka, dodaj resztę erytrolu i zmiksuj na najwyższych obrotach miksera przez kilka minut - do momentu, aż jajka podwoją swoją objętość, zrobią się bardziej gęste i zmienią kolor na jasno żółty.
Do ubitych jajek wsyp połowę mąki, dodaj rozczyn drożdżowy i wymieszaj składniki za pomocą łopatki. Wyrabiaj ciasto przez 5 minut.
Gdy ciasto będzie jednorodne, dodaj do niego rozpuszczone i wystudzone masło. Zagnieć do połączenia składników.
Przełóż ciasto do miski, przykryj folią spożywczą i odstaw na 45 minut w ciepłe miejsce (w lecie wystarczy zostawić je na blacie kuchennym).
Wyrośnięte ciasto lekko ugnieć ręką i podsyp resztą mąki - dzięki temu będzie łatwo odchodzić od dłoni.
Formę do pieczenia o wymiarach około 20 x 30 cm (lub tortownicę o średnicy 24 cm) posmaruj cienko masłem. Przełóż ciasto, dodaj owoce delikatnie zagłębiając je w cieście. Przykryj folią spożywczą i odstaw na 15 minut do podrośnięcia.
Podrośnięte ciasto wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170°C i piecz przez około 35 - 40 minut na środkowej półce.
Przed wyjęciem z piekarnika nakłuj ciasto wykałaczką - gdy wyjdzie sucha, ciasto jest gotowe. Smacznego!
Żeby ciasto dłużej zachowało świeżość, po ostudzeniu należy owinąć je szczelnie folią aluminiową. Przez co najmniej 3 dni będzie smakowało, jak wyjęte prosto z piekarnika.
Dodaj komentarz