Dorsz z cytrynowym Aioli

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 4 filety z dorsza (170 g każdy)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka masła Łaciate
  • 1 łyżeczka przyprawy włoskiej
  • sól
  • pieprz

Sos Aioli:

  • 2 łyżki majonezu
  • ½ łyżeczki skórki z cytryny
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka czosnku
  • sól
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • 1 łyżeczka mleka UHT Łaciate 2%

Przygotowanie

Krok 1

Przygotuj sos Aioli. W misce połącz majonez, drobno starty czosnek, sok z cytryny, skórkę z cytryny, mleko, pieprz i sól. Wymieszaj dokładnie, aż do połączenia się składników.



Krok 2

Dorsza umyj i osusz. Dopraw przyprawą włoską, pieprzem i solą.



Krok 3

Na patelni rozgrzej oliwę i masło. Smaż dorsza na złoty kolor z dwóch stron.



Krok 4

Dorsza podawaj z sosem Aioli oraz ulubionymi dodatkami. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.