Gnocchi z boczkiem i kapustą

Danie: Obiad

Osób: 5

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie: Obiad

Osób: 5

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ciasto

  • 1 kg ziemniaków
  • 35 g masła (kopiasta łyżka)
  • 2 szklanki mąki
  • 2 jajka roztrzepane

Dodatki

  • 1 kg kiszonej kapusty

  • 300 g świeżego boczku
  • 
1 duża cebula

  • ziele angielskie 5 sztuk
  • 5 
liści laurowych
  • 
sól
  • 
pieprz
  • 
oliwa

  • tymianek suszony (opcjonalnie)

Przygotowanie

Krok 1

Kapustę wkładamy do garnka i zalewamy ją wodą do połowy jej wysokości. Dodajemy liście laurowe oraz ziele angielskie. Doprawiamy również solą i pieprzem. Gotujemy kapustę pod przykryciem przez około 40 minut.



Krok 2

Boczek kroimy. Cebulę również kroimy drobno. Podsmażamy cebulę z czosnkiem na odrobinie oliwy. Następnie dodajemy do kapusty i gotujemy dalej przez około 20 minut. Mieszamy od czasu do czasu.



Krok 3

Ziemniaki obieramy i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Następnie odcedzamy je z wody i tłuczemy. Dodajemy masło oraz jajka, mieszamy. Na koniec dodajemy mąkę i wyrabiamy masę.



Krok 4

Masę przekładamy na stolnicę (posypaną mąką) i dzielimy ją na dwie części. Formułujemy podłużne wałki i dzielimy każdy na małe kawałki. Z każdego kawałka lepimy kluskę.



Krok 5

Zagotowujemy wodę w garnku z odrobiną soli. Gnocchi gotujemy partiami przez 1-2 minut. 
Gotowe gnocchi podajemy z kapustą. Możemy posypać suszonym tymiankiem.



Wskazówki

Ziemniaków nie należy miksować, gdyż staną się zbyt kleiste.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.