Karp po staropolsku

Karp po staropolsku jest potrawą narodową, zdrową i chętnie spożywaną. Takie danie zawsze smakuje wyśmienicie i apetycznie wygląda. Podawany na specjalne okazje.

Danie: Obiad

Osób: 3

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Danie: Obiad

Osób: 3

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten


Ocena

4.67/5

Oceń przepis

Ocena

4.67/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 pęczek obranej włoszczyzny
  • 500 g świeżych filetów z karpia podzielonych na porcje
  • 3 łyżki mąki
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka masła Łaciate
  • 2 łyżki rodzynek
  • 50 ml białego wina
  • 3 łyżki płatków migdałów
  • Sok z ½ cytryny
  • 3 goździki
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka pieprzu

Przygotowanie

Krok 1

Włoszczyznę kroimy na kawałki i gotujemy na małym ogniu przez 40 minut. Filety z karpia oprószamy solą, pieprzem i 2 łyżkami mąki, następnie rozgrzewamy olej na patelni i smażymy rybę po 3 minuty z każdej strony.



Krok 2

Przygotowujemy zasmażkę: na patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy na nim 1 łyżkę mąki. Do tego dodajemy ¾ szklanki wywaru z włoszczyzny, wino, rodzynki, migdały i goździki.



Krok 3

Gotujemy, przyprawiamy do smaku sokiem z cytryny, solą, pieprzem i miodem. Karpia podajemy na ciepło z sosem.



Dodaj komentarz

2 opublikowane komentarze

Izabela Nowak

Opublikowany: 2017-12-28 21:04:00

Pysznie wygląda.

Odpowiedz

KuchniaMniam

Opublikowany: 2018-11-23 12:57:00

Z chęcią bym sięgnęła po kawałek takiej ryby.

Odpowiedz

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.