Karp po staropolsku jest potrawą narodową, zdrową i chętnie spożywaną. Takie danie zawsze smakuje wyśmienicie i apetycznie wygląda. Podawany na specjalne okazje.
Danie: Obiad
Osób: 3
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten
Włoszczyznę kroimy na kawałki i gotujemy na małym ogniu przez 40 minut. Filety z karpia oprószamy solą, pieprzem i 2 łyżkami mąki, następnie rozgrzewamy olej na patelni i smażymy rybę po 3 minuty z każdej strony.
Przygotowujemy zasmażkę: na patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy na nim 1 łyżkę mąki. Do tego dodajemy ¾ szklanki wywaru z włoszczyzny, wino, rodzynki, migdały i goździki.
Gotujemy, przyprawiamy do smaku sokiem z cytryny, solą, pieprzem i miodem. Karpia podajemy na ciepło z sosem.
Dodaj komentarz
2 opublikowane komentarze
Izabela Nowak
Opublikowany: 2017-12-28 21:04:00
Pysznie wygląda.
OdpowiedzKuchniaMniam
Opublikowany: 2018-11-23 12:57:00
Z chęcią bym sięgnęła po kawałek takiej ryby.
Odpowiedz