Kartacze z cebulką

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ciasto ziemniaczane:

  • 1 kg ziemniaków ugotowanych
  • 1 kg ziemniaków surowych
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • Sól

Dodatkowo:

  • 2 cebule
  • 150 g słoniny

Przygotowanie

Ciasto

Surowe, utarte ziemniaki wlać do tetrowego woreczka i odcisnąć. Następnie połączyć razem ziemniaki surowe dobrze odciśnięte z ugotowanymi. Sok z surowych ziemniaków zlać, a pozostałą na dnie miski skrobię dodać do masy ziemniaczanej, posolić do smaku i dosypać mąki, zagnieść ciasto ziemniaczane. Z ciasta formować podłużne placuszki. Wrzucać kartacze na wrzącą i osoloną wodę, gotować ok. 30 minut.




Słoninę pokroić w kostkę, stopić na patelni. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, dodać do słoniny, przesmażyć. Gotowe kartacze wybierać łyżką cedzakową na talerze, polać tłuszczem z cebulką.



Wskazówki

Kartacze podajemy okraszone tłuszczem z cebulką.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.