Krem z kukurydzy

Danie: Zupy, Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką

Danie: Zupy, Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 500 g kukurydzy konserwowej
  • ½ l mleka Łaciate 3,2%
  • 500 ml śmietanki UHT Łaciata 30%
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oleju
  • 60 g masła Łaciate
  • ½ łyżeczki mielonego imbiru
  • ½ łyżeczki białego mielonego pieprzu
  • ⅓ łyżeczki gałki muszkatołowej całej
  • sól

Dodatkowo:

  • 90 g chorizo lub pęczek szczypiorku

Przygotowanie

Krok 1

Posiekaj cebulę i czosnek na drobne kawałki. W garnku rozgrzej olej i wrzuć pokrojone warzywa. Krótko podsmaż na średnim ogniu. Wrzuć odsączoną kukurydzę i wymieszaj. Przypraw mielonym imbirem. Wlej część mleka oraz dodajemy śmietankę. Przypraw pieprzem białym mielonym i solą do smaku. Gotuj na wolnym ogniu.



Krok 2

Zblenduj zupę na gładki krem. Przypraw kurkumą i wymieszaj rózgą, aby uzyskać jednolity kolor. Na tarce o drobnych oczkach zetrzyj gałkę muszkatołową i dodaj do zupy. Dodaj masło i mieszaj, aż do rozpuszczenia. Jeśli zupa jest zbyt gęsta dodaj jeszcze mleka i śmietanki. Jeśli zupa jest zbyt rzadka dodaj więcej kukurydzy i jeszcze raz zblenduj. (W razie potrzeby możesz przetrzeć zupę przez sitko, aby uzyskać gładki krem).



Krok 3

Chorizo pokrój na drobne kawałki i podsmaż na suchej patelni. Dodaj do wersji mięsnej dania. Do wersji wegetariańskiej dodaj posiekany szczypiorek. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.