Krewetki smażone z czosnkiem i pietruszką

Minimalizm przy owocach morza to podstawa. Krewetki idealnie pasują do czosnku i natki pietruszki. Całość dopełnia lekko cytrynowy aromat. Danie ekspresowe i proste. Efekt rewelacyjny. Tak przygotowane krewetki mogą stanowić pojedyncze danie, bądź stanowić elegancką przystawkę lub dodatek. Tej potrawie nie można się oprzeć!

Danie: Kolacja

Osób: 4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Skorupiaki

Danie: Kolacja

Osób: 4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Skorupiaki


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki

  • 0,5 kg krewetek
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 limonki (sok + skórka)
  • natka pietruszki
  • 4 łyżki masła
  • ½ łyżeczki soli

Przygotowanie

Krok 1:

Na patelni rozgrzewamy masło.



Krok 2

Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Ścieramy skórkę z ½ limonki. Wyciskamy sok.



Krok 3

Krewetki dodajemy na patelnię razem z czosnkiem, skórką z limonki i solą. Podsmażamy maksymalnie 5 minut. Dodajemy sok z limonki i podajemy razem z pokrojoną natką pietruszki.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.