Kurczak z jabłkami i cebulą

Danie: Obiad

Osób: 5

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Obiad

Osób: 5

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 680 g piersi z kurczaka
  • 2 jabłka
  • 2 cebule
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka świeżego lub 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu
  • 1/2 łyżeczki czosnku w proszku
  • 1/2 łyżeczki cebuli w proszku
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu

Przygotowanie

Krok 1

Rozgrzej piekarnik do 200°C. Wyłóż dużą blachę do pieczenia papierem do pieczenia lub nasmaruj ją oliwą.



Krok 2

W dużej misce wymieszaj oliwę z oliwek, miód, rozmaryn, czosnek w proszku, cebulę w proszku, sól i pieprz.



Krok 3

Kurczaka umyj i osusz. Jabłka i cebulę pokrój w plastry.



Krok 4

Do miski z przyprawami dodaj kurczaka, jabłka i cebulę. Dokładnie wymieszaj, aby wszystko równomiernie się pokryło. Wyłóż wszystko na blachę do pieczenia.



Krok 5

Piecz przez 25-30 minut, aż kurczak będzie dobrze upieczony i osiągnie wewnętrzną temperaturę 75°C.



Krok 6

Wyjmij z piekarnika i odstaw na kilka minut przed podaniem. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.