Kurczak z sosem grzybowym i ziemniakami

Danie obiadowe, które idealnie sprawdzi się podczas sezonu grzybowego. Najlepsze ze świeżymi grzybami własnoręcznie znalezionymi w lesie.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 2 piersi z kurczaka
  • - 300 g grzybów leśnych (podgrzybki/borowiki)
  • - 1 cebula
  • - 2 szklanki naturalnego bulionu warzywnego
  • - ½ szklanki śmietanki Łaciatej 30%
  • - 1 natka pietruszki
  • - 4 duże ziemniaki
  • - 1 łyżeczka soli
  • - 1 łyżeczka pieprzu
  • - 4 łyżki masła

Przygotowanie

Krok 1

Cebulę drobno kroimy i szklimy na maśle. Dodajemy pokrojonego kurczaka i pokrojone grzyby. Całość dusimy przez ok. 15 minut. Ziemniaki obieramy i gotujemy.



Krok 2

Do kurczaka i grzybów dolewamy bulion warzywny i gotujemy kolejne 20 minut na małym ogniu. Sos zagęszczamy śmietanką Łaciatą, a następnie przyprawiamy.



Krok 3

Kurczaka podajemy z sosem i dużą ilością posiekanej natki pietruszki. Z ziemniaków możemy zrobić puree.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.