Mięciutki indyk z granatem

Pyszne, zdrowe, rozpływające się w ustach mięso z indyka podane ze słodkim sosem z granatu. To prawdziwy raj dla podniebienia.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Gluten, Jajko kurze, Orzechy

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Gluten, Jajko kurze, Orzechy


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 1 filet z indyka
  • - 1/2 szklanki posiekanej mieszanki orzechów
  • - 1 łyżka mąki
  • - 1 jajko
  • - 1 łyżeczka soli
  • - 3 łyżki oleju

Sos:

  • - 1 dojrzały granat
  • - ½ szklanki czerwonego wina
  • - 1 cebula
  • - 1 ząbek czosnku
  • - 2 łyżki cukru
  • - 1/2 łyżki miodu
  • - 40 ml wody
  • - 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • - ½ łyżeczki pieprzu
  • - garść czarnych oliwek

Przygotowanie

Krok 1

Mięso dokładnie myjemy i  osuszamy, a następnie dzielimy na porcje i rozbijamy. Przyprawiamy, a następnie panierujemy w jajku i orzechach. Smażymy na złoty kolor.



Krok 2

Przygotowujemy sos: dodajemy do wina drobno posiekaną cebulę, czosnek oraz cukier i miód. Całość lekko podgrzewamy, aby płyn zredukował się o połowę. Połowę ziaren od granatu blendujemy i dodajemy do sosu. W razie potrzeby zagęszczamy.



Krok 3

Filet podajemy z sosem granatowym i dodatkowymi ziarnami granatu. Dekorujemy czarnymi oliwkami.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.