Mini serniczki

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

składniki

  • ok. 150 g ciasteczek oreo
  • 500 g twarogu sernikowego lub zmielonego tłustego twarogu Mlekpol
  • 250 g ricotty
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 budyń śmietankowy (w proszku) ok. 35-60 g
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1 jajko
  • opcjonalnie: 1 łyżeczka startej skórki z cytryny lub pomarańczy
  • ORAZ:
  • do posmarowania wierzchu: 4 łyżki mleka skondensowanego z tubki lub 50 g białej czekolady lub 4 łyżki konfitury morelowej lub lemon curd lub sosu toffee
  • owoce: maliny i/lub borówki amerykańskie
  • listki mięty do dekoracji

Przygotowanie

Krok 1

Przygotować formę na 12 muffinów i wypełnić ją papilotkami. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Ciasteczka zgrubnie posiekać na desce i włożyć do papilotek.



Krok 2

Zmielony twaróg sernikowy włożyć do miski, dodać ricottę, cukier, budyń (proszek) i cukier wanilinowy oraz skórkę z cytrusów jeśli jej używamy, zmiksować na jednolitą masę lub wymieszać dokładnie łyżką. Dodać jajko i znów zmiksować do połączenia się składników.



Krok 3

Masę wyłożyć na ciasteczka do wysokości papilotki. Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 15 minut do ścięcia się masy. Wyjąć z piekarnika i przestudzić.



Krok 4

Wierzch posmarować cienką warstwą mleka skondensowanego, roztopionej czekolady lub powidłami i ułożyć owoce, udekorować listkami mięty.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.