Muszle makaronowe gotujemy wg przepisu na opakowaniu, a następnie odcedzamy i hartujemy. Dynię obieramy i kroimy w drobną kosteczkę, tak samo postępujemy z boczkiem, cebulą i papryką. Na patelni grzejemy olej, wkładamy cebulę , dodajemy boczek i smażymy aż cebula się zeszkli wtedy dodajemy dynię, a gdy ta zmięknie dodajemy pokrojoną drobno paprykę i razem smażymy przez 5-7 minut. Na suchej patelni prażymy ziarnka dyni. Ser, może być feta lub koryciński kroimy w drobną kostkę, dodajemy przeciśnięty ząbek czosnku i mieszamy wszystkie składniki doprawiając je solą i pieprzem. Muszle nadziewamy farszem.
Grzyby myjemy, kroimy na mniejsze kawałki, a cebulę w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy cebulę , a gdy się zeszkli dodajemy grzyby , podsmażamy przez 5 minut, wlewamy wywar i dusimy przez 10-15 minut.Po tym czasie dodajemy śmietankę Łaciata , doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Sos wykładamy do naczynia żaroodpornego, układamy nadziane muszle i zapiekamy 20 minut w temperaturze 190 stopni C.
Dodaj komentarz