Muszle makaronowe nadziewane dynią

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie

Ze śmietanką

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie

Ze śmietanką


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Farsz do muszli

  • 8 szt muszli,
  • 20 dag dyni Hokkaido,
  • 2 łyżki ziaren dyni,
  • 1 cebula,
  • 5 dag boczku,
  • 1/2 czerwonej papryki,
  • 10 dag sera feta lub korycińskiego,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 2 łyżki oleju do smażenia,
  • sól i pieprz do smaku

Sos grzybowy

  • 25 dag leśnych grzybów,
  • 1 nieduża cebula,
  • 2 łyżki oleju,
  • 1/2 szklanki śmietanki 18% Łaciata,
  • 1 szklanka wywaru warzywnego lub wody,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie

Przygotowanie farszu

Muszle makaronowe gotujemy wg przepisu na opakowaniu, a następnie odcedzamy i hartujemy. Dynię obieramy i kroimy w drobną kosteczkę, tak samo postępujemy z boczkiem, cebulą i papryką. Na patelni grzejemy olej, wkładamy cebulę , dodajemy boczek i smażymy aż cebula się zeszkli wtedy dodajemy dynię, a gdy ta zmięknie dodajemy pokrojoną drobno paprykę i razem smażymy przez 5-7 minut. Na suchej patelni prażymy ziarnka dyni. Ser, może być feta lub koryciński kroimy w drobną kostkę, dodajemy przeciśnięty ząbek czosnku i mieszamy wszystkie składniki doprawiając je solą i pieprzem. Muszle nadziewamy farszem.



Sos

Grzyby myjemy, kroimy na mniejsze kawałki, a cebulę w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy cebulę , a gdy się zeszkli dodajemy grzyby , podsmażamy przez 5 minut, wlewamy wywar i dusimy przez 10-15 minut.Po tym czasie dodajemy śmietankę Łaciata , doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Sos wykładamy do naczynia żaroodpornego, układamy nadziane muszle i zapiekamy 20 minut w temperaturze 190 stopni C.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.