Pączusie po bawarsku

Autor:

Kamila O

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze

Danie:

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • Drożdże świeże 3 dag
  • Mleko 3,2% ¼ Litra
  • Mąka krupczatka 50 dag
  • Masło ŁACIATE 10 dag
  • Cukier 10 dag
  • Jajka 2 szt
  • Sól
  • Skórka z cytryny 1 łyżka
  • Rodzynki 15 dag
  • Olej 1 Litr
  • Cukier puder 2 łyżki

Przygotowanie

Krok 1

Drożdże wymieszać z łyżką cukru, dodać trochę mleka i mąki, przykryć i odstawić do wyrośnięcia.



Krok 2

Mąkę wsypać do miski, dodać cukier, sól, mleko, masło, jajka, skórkę cytrynową, wyrośnięty rozczyn. Do ciasta dodać rodzynki. Następnie łyżką nabierać małe porcje ciasta i formować małe kulki, kłaść na stolnicy posypanej mąką. Odstawić na 20 minut.



Krok 3

Podgrzać tłuszcz do smażenia.Tłuszcz jest odpowiednio nagrzany, gdy wrzucony kawałek ciasta szybko wypłynie i zrumieni się.



Krok 4

Usmażone pączki układać na serwetce w celu odsączenia, posypać cukrem pudrem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.