Pasta z zielonego groszku

Ta niewiarygodnie zielona pasta zrobi z pewnością furorę na każdym przyjęciu. Świetnie wygląda i jeszcze lepiej smakuje. Można ją podawać zarówno na kanapki z każdego rodzaju chleba, na grzanki, pity itp. ciekawostki. Z pewnością spodoba się nawet największym niejadkom, a już na pewno urozmaici zwykłe, codzienne posiłki.

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Fit

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Fit


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki

  • 500 g świeżego lub mrożonego zielonego groszku + 1 łyżka groszku do dekoracji (opcjonalnie)
  • 2 ząbki czosnku (upieczonego w skórce)
  • ¼ pęczka koperku
  • sok z cytryny i drobno starta skórka z niej skórka
  • ¼ szklanki oliwy
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Zielony groszek wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy krótko 3-5 minut.



Krok 2

Ugotowany groszek musimy natychmiast odcedzić i zahartować zimną wodą, inaczej straci swój piękny zielony kolor.



Krok 3

Przekładamy groszek do kielicha blendera i miksujemy dodając kolejno wyciśnięty ze skórki upieczony czosnek, wyciśnięty sok z całej cytryny oraz startą z niej skórkę, poszatkowany koperek, a na koniec tyle oliwy by uzyskać pożądaną konsystencję pasty. Doprawiamy ją do smaku solą i pieprzem i gotowe. Pastą możemy smarować kanapki i dekorować je bazylią lub podawać ją do surowych warzyw czy słonych przekąsek na przyjęciach. Możesz udekorować kanapki świeżym groszkiem.



Wskazówki

Pasta powinna mieć zdecydowany smak oraz być świeżo przygotowana. Przechowywana traci estetyczny i zielony kolor.

Wyślij przepis

Zobacz także

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.