Piegusek na białkach

Danie: Podwieczorek

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie: Podwieczorek

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 szkl. mąki pszennej
  • ¾ szkl. cukru
  • 1 szkl. maku
  • 1 szkl. białek
  • 250 g masła Łaciate
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie

Krok 1

Włożyć do rondla pokrojone masło, postawić rondel na ogniu, doprowadzić do rozpuszczenia się masła, ostudzić.



Krok 2

Do miski wsypać wszystkie suche składniki, wlać ostudzone masło, wymieszać.



Krok 3

Białka jaj ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, ubitą pianę dodawać po łyżce do wymieszanych suchych składników, delikatnie wymieszać. Przelać ciasto do wysmarowanej tłuszczem formy keksówki ( 30x20 cm ), piec ok. 35 minut w 180°C.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.