Piernik z powidłami

Autor:

Danuta Piecyk

Danie: Podwieczorek

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Orzechy

Danie: Podwieczorek

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Orzechy


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ciasto :

  • 1 szkl. mleka Łaciate
  • ½ szkl. oleju
  • 1 szkl. cukru
  • 2½ szkl. mąki
  • 2 jajka
  • 3-4 łyżki kakao
  • 1 opak. przyprawy do piernika
  • 1½ łyżeczki sody
  • 4 łyżki powideł śliwkowych

Polewa :

  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki wody
  • ⅓ kostki masła Łaciate
  • 3 łyżki cukru

Dodatkowo :

  • Orzechy włoskie

Przygotowanie

Ciasto

Wybić jajka do miski, zmiksować. Następnie dodać cukier, dobrze utrzeć. Do utartych jajek dodać olej i mleko, zmiksować. Przesiać wszystkie suche składniki, dodać do jajek, dobrze robotem wymieszać. Na samym końcu dodać powidła śliwkowe, zmiksować. Przelać ciasto do wysmarowanej tłuszczem blaszki, piec w nagrzanym piekarniku, w temperaturze 180°C przez około 35 minut lub do tzw. suchego patyczka.



Polewa

Do rondelka wrzucić pokrojone masło, dodać cukier i wodę, zagotować. Dodać kakao, mieszając doprowadzić do zagotowania i zgęstnienia polewy. Gotowe ciasto, polać polewą czekoladową. Posypać pokrojonymi orzechami.



Wyślij przepis

Zobacz także

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.