Pierogi z truskawkami w innej wersji

Autor:

Śnieżynka

Z mąki, jajka, musu z dyni, szczypty soli, oleju i gorącej wody zagnieść elastyczne ciasto. Zawinąć w folię i odłożyć na kilkanaście minut. Następnie rozwałkować, foremką lub szklanką wykrawać krążki. Ułożyć truskawki ( duże pokroić na kawałki) złożyć i dokładnie zlepić. Partami wkładać do wrzącej, osolonej wody i gotować około 3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Zimną śmietankę ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Pierogi wyjmować łyżką cedzakową, ułożyć na talerze, podawać z bitą śmietaną.

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Truskawki

Wegetariańskie

Ze śmietanką

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Truskawki

Wegetariańskie

Ze śmietanką


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 3 szkl. mąki pszennej
  • 1 łyżka oleju
  • 1 jajko
  • 2-3 łyżki musu z dyni
  • 1 szkl. gorącej wody
  • ½ kg truskawek
  • Sól
  • 150 ml śmietanki Łaciata 30 %
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

Przygotowanie

Krok 1

Z mąki, jajka, musu z dyni, szczypty soli, oleju i gorącej wody zagnieść elastyczne ciasto. Zawinąć w folię i odłożyć na kilkanaście minut.



Krok 2

Następnie rozwałkować, foremką lub szklanką wykrawać krążki. Ułożyć truskawki (duże pokroić na kawałki) złożyć i dokładnie zlepić. Partami wkładać do wrzącej, osolonej wody i gotować około 3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.



Krok 3

Zimną śmietankę ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Pierogi wyjmować łyżką cedzakową, ułożyć na talerze, podawać z bitą śmietaną.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.