Pudding ryżowy ala szarlotka

Osób: 2

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Danie:

Osób: 2

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Pudding:

  • 100 g ryżu
  • 2 1/2 szklanki mleka UHT Łaciate
  • 1/2 łyżki masła Łaciate
  • 1 szczypta soli
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 15 g cukru wanilinowego

Karmelizowane jabłka:

  • 2 jabłka
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3 łyżki cukru

Przygotowanie

Krok 1 

Do garnka dodaj ryż, mleko, masło, sól i cynamon. Zagotuj, regularnie mieszając. Gotuj bez przykrycia przez ok. 20 minut, aż do miękkości ryżu. Pod koniec gotowania dodaj cukier wanilinowy.



Krok 2

Jabłka umyj, obierz i pokrój w kostkę. Skrop je dokładnie sokiem z cytryny i wymieszaj.



Krok 3

Do rondla z grubym dnem wsyp cukier. Równo rozprowadź go po dnie i grzej na średnim ogniu przez ok. 2-3 min, aż do uzyskania koloru karmelu.



Krok 4

Do rondla z karmelem dodaj jabłka. Wymieszaj potrząsając garnkiem. Grzej na średnim ogniu kolejne 2-3 min.



Krok 5

Gotowy pudding przełóż do kokilek lub miseczek. Udekoruj jabłkami. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.