Salsa to bardzo znany i bodaj najbardziej rozpoznawalny meksykański sos składający się głównie z pomidorów, soku z limonki i świeżej kolendry. Odmian salsy o nazwie „pico de gallo” co w dosłownym tłumaczeniu znaczy dziób koguta, jest piekielnie ostra, ponieważ w jej składzie nie powinno zabraknąć słynnych papryczek odmiany serrano lub jalapeno.
Osób: 4
Czas: Do 30 min
Poziom trudności: Łatwe
Wegetariańskie
Obrane ze skórki pomidory, cebulę oraz pozbawione gniazd nasiennych papryki kroimy w jak najdrobniejszą kosteczkę.
Pokrojone warzywa mieszamy w misce, dodajemy do nich zmiażdżony ząbek czosnku, niezbyt drobno poszatkowane listki kolendry, sól, pieprz, sok z limonki i oliwę.
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy ze sobą. Powstałą w ten sposób salsę schładzamy w lodówce i podajemy do przekąsek przybraną listkami świeżych ziół.
Uwaga zielone papryczki jalapeño są naprawdę bardzo pikantne, jeśli nie gustujecie w ostrych potrawach można użyć w ich miejsce czerwonych papryczek chilli. Dla osób rozpoczynających dopiero swoją przygodę z meksykiem rada- zacznijcie przygotowywać salsę od użycia połowy ostrej papryczki.
Dodaj komentarz