Soczyste pulpety z łososia

Pyszne, soczyste pulpeciki z aromatycznym sosem koperkowym. Dietetyczny posiłek dla całej rodziny. Lubisz dania rybne? Wypróbuj nasz przepis na kotleciki z dorsza i kaszy jaglanej, rybę w sosie szafranowo - śmietanowym, albo pieczonego pstrąga. Smacznego!

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Jajko kurze

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Jajko kurze


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki

  • Pulpety:
  • 500 g filetu z łososia, bez skóry i ości
  • 2 łyżki kaszy manny
  • pół pęczka koperku
  • 1 duże jajko
  • 1 łyżeczka skórki startej z cytryny
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka przyprawy do ryb
  • ok 150 g bułki tartej
  • olej do smażenia
  • Sos:
  • 150 g jogurtu greckiego Mlekpol
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka musztardy miodowej
  • garść koperku
  • 1 duży ząbek czosnku
  • pół łyżeczki soli

Przygotowanie

Krok 1

Koperek posiekaj, łososia zmiel w maszynce do mielenia a następnie wymieszaj z pozostałymi składnikami i wstaw na godzinę do lodówki - w tym czasie smaki zdążą się przegryźć.



Krok 2

Zmocz dłonie wodą i uformuj pulpety wielkości orzecha włoskiego. Gotowe pulpety obtocz w bułce tartej, przełóż na rozgrzany olej i smaż przez ok. 3-4 minuty z każdej strony.



Krok 3

Przygotuj sos: czosnek bardzo drobno posiekaj lub przeciśnij przez praskę, drobno pokrój koperek. Wymieszaj wszystkie składniki sosu.
Pulpety podawaj z sosem i ulubionymi warzywami - bardzo dobrze smakują z ugotowanymi brokułami.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.