Ryba z pieczarkami oraz dymką w sosie śmietanowo - szafranowym.

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 600 g filetów z białej ryby (bez ości oraz skóry)
  • 1 pęczek dymki
  • 500 g pieczarek
  • 2 łyżki oliwy
  • 50 g masła Łaciate
  • 100 ml wina białego wytrawne/półwytrawne
  • szczypta nitek szafranu
  • 250 ml śmietanki UHT Łaciata 18%
  • sól, pieprz biały, chili w płatkach
  • sok z cytryny

Przygotowanie

Krok 1

Filety rybne umyj, osusz, oprósz solą oraz białym pieprzem, ułóż w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni C.



Krok 2

Pieczarki oczyść, usuń ogonki. Dymki podziel na mniejsze części. Pieczarki oraz dymki podsmaż na rozgrzanej oliwie z masłem.



Krok 3

Nitki szafranu podgrzej z winem, dodaj śmietankę i dopraw solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Doprowadź do wrzenia i wylej na rybę. Ułóż podsmażone pieczarki oraz dymkę. Piecz przez ok 15-20 min. Podawaj od razu.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.