Pstrąg pieczony

Łatwa do wykonania i szybka potrawa na codzienny obiad. Dobrze smakuje z zapiekanym ryżem. Jej prostota, a zarazem wysublimowany smak zachwyci każdą panią domu. Dzięki obecności szałwii i czosnku potrawa ma walory wspomagające organizm w walce z mikrobami chorobotwórczymi.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Fit

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Fit


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki

  • 2 duże świeże pstrągi
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 ziemniaki
  • 1 natka pietruszki
  • 2 listki szałwii
  • 4 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 cytryna
  • ½ szklanki białego wytrawnego wina

Przygotowanie

Krok 1

Rybę czyścimy, sprawiamy i lekko solimy. Odstawiamy na 20 minut.



Krok 2

Mieszamy ze sobą drobno posiekaną szałwię, natkę pietruszki i czosnek. Wlewamy olej, sok z cytryny i wino. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy, aby utworzyć jednolity sos.



Krok 3

Nastawiamy piekarnik na 200ºC. Pstrągi układamy w naczyniu żaroodpornym. Dodajemy pokrojone w plastry ziemniaki. Polewamy je od strony zewnętrznej i wewnętrznej przygotowanym sosem.



Krok 4

Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200ºC pod przykryciem 30-40 minut. Aby ryba nie była sucha w trakcie pieczenia, polewamy ją sosem własnym, który uzyskamy podczas pieczenia.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.