Łatwa do wykonania i szybka potrawa na codzienny obiad. Dobrze smakuje z zapiekanym ryżem. Jej prostota, a zarazem wysublimowany smak zachwyci każdą panią domu. Dzięki obecności szałwii i czosnku potrawa ma walory wspomagające organizm w walce z mikrobami chorobotwórczymi.
Danie: Obiad
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Fit
Rybę czyścimy, sprawiamy i lekko solimy. Odstawiamy na 20 minut.
Mieszamy ze sobą drobno posiekaną szałwię, natkę pietruszki i czosnek. Wlewamy olej, sok z cytryny i wino. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy, aby utworzyć jednolity sos.
Nastawiamy piekarnik na 200ºC. Pstrągi układamy w naczyniu żaroodpornym. Dodajemy pokrojone w plastry ziemniaki. Polewamy je od strony zewnętrznej i wewnętrznej przygotowanym sosem.
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200ºC pod przykryciem 30-40 minut. Aby ryba nie była sucha w trakcie pieczenia, polewamy ją sosem własnym, który uzyskamy podczas pieczenia.
Dodaj komentarz