Kotleciki z dorsza i kaszy jaglanej

Danie: Obiad

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie: Obiad

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 300 g filetów z dorsza
  • ½ szklanki mleka Łaciate bez laktozy
  • ⅓ szklanki suchej kaszy jaglanej
  • 1 jajko
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 1 cebula
  • Pęczek pietruszki
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • Sól i pieprz
  • Masło Łaciate

Przygotowanie

Krok 1

Filety z dorsza oczyścić i zamoczyć w mleku na co najmniej godzinę. Następnie ugotować na parze i odłożyć do ostygnięcia. Upewnić się czy ryba nie posiada ości. Kaszę przepłukać pod zimną wodą, gotować w osolonej wodzie, pod przykryciem do miękkości ( około 15 minut).



Krok 2

Na maśle klarowanym zeszklić drobno posiekaną cebulę, dodać jeszcze odrobinę masła a następnie bułkę tartą i chwilę przesmażyć. Ostudzoną kaszę, rybę oraz ostudzoną cebulę z bułką tartą włożyć do malaksera i chwilę miksować (masa nie może być zbyt gładka) Dodać pokrojoną drobno pietruszkę i sos rybny, wymieszać za pomocą łyżki. Dodać jajko, wymieszać. Następnie formować małe kotleciki, nie zbijając ich przy tym zbyt mocno.



Krok 3

Przygotować płaski talerz z roztrzepanym jajkiem oraz kolejny z bułką tartą z dodatkiem białego pieprzu. Kotleciki obtaczać kolejno w jajku a następnie w bułce. Smażyć do uzyskania złotej skórki przez około 5 minut z każdej strony. Podawać np. z sosem tzatziki.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.