Danie: Obiad
Osób: 6
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Filety z dorsza oczyścić i zamoczyć w mleku na co najmniej godzinę. Następnie ugotować na parze i odłożyć do ostygnięcia. Upewnić się czy ryba nie posiada ości. Kaszę przepłukać pod zimną wodą, gotować w osolonej wodzie, pod przykryciem do miękkości ( około 15 minut).
Na maśle klarowanym zeszklić drobno posiekaną cebulę, dodać jeszcze odrobinę masła a następnie bułkę tartą i chwilę przesmażyć. Ostudzoną kaszę, rybę oraz ostudzoną cebulę z bułką tartą włożyć do malaksera i chwilę miksować (masa nie może być zbyt gładka) Dodać pokrojoną drobno pietruszkę i sos rybny, wymieszać za pomocą łyżki. Dodać jajko, wymieszać. Następnie formować małe kotleciki, nie zbijając ich przy tym zbyt mocno.
Przygotować płaski talerz z roztrzepanym jajkiem oraz kolejny z bułką tartą z dodatkiem białego pieprzu. Kotleciki obtaczać kolejno w jajku a następnie w bułce. Smażyć do uzyskania złotej skórki przez około 5 minut z każdej strony. Podawać np. z sosem tzatziki.
Dodaj komentarz