Na bazie majonezu powstaje wiele smacznych dodatków do mięs, ryb, jajek sałatek i surowych warzyw. Jednym z nich jest bardzo prosty do wykonania sos czosnkowo majonezowy.
Osób: 5
Czas: Do 15 min
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Gluten, Jajko kurze
Do wysokiego pojemnika wbijamy żółtko. Dodajemy musztardę lekko mieszamy widelcem lub trzepaczką.
Do pojemnika wsuwamy końcówkę miksera i miksujemy, jednocześnie wlewając do masy ostrożnie, cienkim strumieniem olej.
Gdy majonez zacznie gęstnieć dodajemy małymi partiami: sól, cukier a na koniec sok z cytryny lub ocet. Po 5 minutach ubijania majonez powinien być gotowy.
Do gotowego majonezu dodajemy zmiażdżone ząbki czosnku, mieszamy całość i wstawiamy na chwilę do lodówki.
Majonez i sosy na bazie majonezu można przechowywać w lodówce do 7 dni.
Dodaj komentarz