Truskawki obierz, pokrój i wrzuć do garnka. Wsyp cukier ze skórką z cytryny. Mieszaj i gotuj na niskiej mocy. Przypraw anyżem. Gotuj, aż powstanie truskawkowy mus. Pozostaw do ostudzenia.
Do miski włóż serek homogenizowany. Dodaj startą na tarce skórkę z pomarańczy (wcześniej należy ją wyparzyć we wrzątku, aby nie uwolniła goryczki). Dokładnie wymieszaj i dopraw cynamonem.
Śmietankę Łaciatą ubij na sztywną pianę. Ubitą śmietankę dodaj do serka waniliowego. Połącz i sprawdź konsystencję oraz smak (w razie potrzeby dopraw).
Gotową masę przełóż do pucharków na lody. Włóż do lodówki na ok. 1 godzinę.
Na suchej patelni upraż migdały. Pucharki wyjmij z lodówki. Truskawki wyłóż na wierzch deserów. Posyp migdałami. Na koniec udekoruj wszystko listkami świeżej mięty. Smacznego!
Dodaj komentarz