Zakwas na barszcz czerwony

Jeśli lubisz domowe kiszonki, koniecznie sprawdź także te przepisy: kiszone rzodkiewki, kiszone pomidory, kiszona czerwona kapusta.

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie:

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 kg buraków
  • 3 l ciepłej, przegotowanej wody
  • 1 piętka razowego chleba na zakwasie
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 jabłka
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 1 garść ziaren kolendry
  • 10 szt. ziarnistego pieprzu czarnego

Przygotowanie

Krok 1

Jabłka w skórce, obrane buraki pokrojone w półplastry oraz czosnek pokrojony w plasterki umieść w słoiku. Dodaj ziele angielskie, sól, pieprz i lekko roztarte w moździerzu ziarna kolendry.



Krok 2

Dodaj piętkę chleba, którą po 3 dniach wyjmujemy ze słoika. Całość zalej wodą tak, by przykryła wszystkie składniki.



Krok 3

Słoik nakryj ściereczką i obwiąż sznurkiem. Odstaw w ciemne miejsce i przechowuj ok. 5-7 dni w temperaturze pokojowej. Po tym czasie przelej zakwas do osobnego naczynia i przechowuj w lodówce do ok. 2 tygodni. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.