Kiszone rzodkiewki

Wybór warzyw zimą nie zachwyca. Właśnie dlatego warto przygotować wcześniej przetwory, które pomogą przetrwać nam ten trudny okres. Kiszone rzodkiewki są proste w przygotowaniu i co najważniejsze, bardzo zdrowe. Z pewnością będą miłą odmianą od klasycznych kiszonek - ogórków i kapusty.

Osób: 2-5

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie

Fit

Bez glutenu

Bez laktozy

Danie:

Osób: 2-5

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie

Fit

Bez glutenu

Bez laktozy


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 l wody
  • 2 pęczki rzodkiewek
  • 2 łyżki soli,
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżeczka ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka białej gorczycy
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu
  • 1 papryczka chili (opcjonalnie)

Przygotowanie

Krok 1

Rzodkiewki odkroić od łodygi i liści. Dokładnie umyć i pokroić w plastry. Papryczkę chili pokroić w plasterki (jeśli jej używamy).



Krok 2

Wodę zagotować, przelać do miski i rozpuścić w niej sól. Odstawić do ostygnięcia.



Krok 3

Umyć jeden duży słoik lub dwa mniejsze. Do środka włożyć rzodkiewki. Następnie równomiernie rozłożyć czosnek, liście laurowe, ziele angielskie, gorczycę, pieprz i chili. Całość zalać solanką. Na rzodkiewki najlepiej położyć obciążenie, by nie wypłynęły ponad poziom zalewy.



Krok 4

Słoik zakręcić i odstawić na co najmniej 4 dni.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.