Wybór warzyw zimą nie zachwyca. Właśnie dlatego warto przygotować wcześniej przetwory, które pomogą przetrwać nam ten trudny okres. Kiszone rzodkiewki są proste w przygotowaniu i co najważniejsze, bardzo zdrowe. Z pewnością będą miłą odmianą od klasycznych kiszonek - ogórków i kapusty.
Osób: 2-5
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Wegetariańskie
Fit
Bez glutenu
Bez laktozy
Rzodkiewki odkroić od łodygi i liści. Dokładnie umyć i pokroić w plastry. Papryczkę chili pokroić w plasterki (jeśli jej używamy).
Wodę zagotować, przelać do miski i rozpuścić w niej sól. Odstawić do ostygnięcia.
Umyć jeden duży słoik lub dwa mniejsze. Do środka włożyć rzodkiewki. Następnie równomiernie rozłożyć czosnek, liście laurowe, ziele angielskie, gorczycę, pieprz i chili. Całość zalać solanką. Na rzodkiewki najlepiej położyć obciążenie, by nie wypłynęły ponad poziom zalewy.
Słoik zakręcić i odstawić na co najmniej 4 dni.
Dodaj komentarz