Nie od dziś wiadomo, że kiszonki warto jeść, bo są bardzo zdrowe. W Polsce nadal najpopularniejsze są kiszone ogórki i kapusta, a szkoda, gdyż dzięki temu procesowi można otrzymać wiele innych pyszności, na przykład kiszone pomidory, które są popularne zwłaszcza na Ukrainie. Warto wykorzystać trwający obecnie sezon na pomidory i przygotować kilka słoików na zimę.
Osób: 5
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Wegetariańskie
Fit
Bez glutenu
Bez laktozy
Pomidory umyć, osuszyć.
Chrzan pokroić w paski, ząbki czosnku obrać.
Do 2 l słoika włożyć na dno część ząbków czosnku, chrzanu, kopru i liści wiśni. Następnie włożyć pomidory, uważając, by ich nie uszkodzić. Wrzucić ziele angielskie, gorczycę i przykryć drugą warstwą przypraw. Całość zalać solanką, uważając, by nic nie wystawało ponad poziom wody.
Słoiki zakręcić i zostawić w temperaturze pokojowej na kilka dni. Następnie przenieść w chłodniejsze miejsce lub zjeść.
Oczywiście można użyć większych odmian pomidorów, w tym wypadku małe użyte są wyłącznie ze względów praktycznych - łatwiej je zmieścić w słoiku.
Dodaj komentarz