Kiszone pomidory

Nie od dziś wiadomo, że kiszonki warto jeść, bo są bardzo zdrowe. W Polsce nadal najpopularniejsze są kiszone ogórki i kapusta, a szkoda, gdyż dzięki temu procesowi można otrzymać wiele innych pyszności, na przykład kiszone pomidory, które są popularne zwłaszcza na Ukrainie. Warto wykorzystać trwający obecnie sezon na pomidory i przygotować kilka słoików na zimę.

Osób: 5

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie

Fit

Bez glutenu

Bez laktozy

Danie:

Osób: 5

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie

Fit

Bez glutenu

Bez laktozy


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 1 kg małych pomidorów (koktajlowe, cherry, małe śliwkowe, lima, paprykowe, daktylowe),
  • - 5 cm kawałek chrzanu,
  • - 5 ząbków czosnku,
  • - 5 kwiatów kopru,
  • - 4 kulki ziela angielskiego,
  • - 1 łyżka gorczycy,
  • - kilka liści wiśni

Solanka:

  • - 1 l wody,
  • - 1 łyżka soli do przetworów

Przygotowanie

Krok 1

Pomidory umyć, osuszyć.



Krok 2

Chrzan pokroić w paski, ząbki czosnku obrać.



Krok 3

Do 2 l słoika włożyć na dno część ząbków czosnku, chrzanu, kopru i liści wiśni. Następnie włożyć pomidory, uważając, by ich nie uszkodzić. Wrzucić ziele angielskie, gorczycę i przykryć drugą warstwą przypraw. Całość zalać solanką, uważając, by nic nie wystawało ponad poziom wody.



Krok 4

Słoiki zakręcić i zostawić w temperaturze pokojowej na kilka dni. Następnie przenieść w chłodniejsze miejsce lub zjeść.



Wskazówki

Oczywiście można użyć większych odmian pomidorów, w tym wypadku małe użyte są wyłącznie ze względów praktycznych - łatwiej je zmieścić w słoiku.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.